Een speurtocht in Peru
Deze weblog maak ik pas als we al twee dagen in Celendin zitten. We hebben het zo druk gehad dat het er niet van is gekomen jullie op de hoogte te houden! Maar ik begin gewoon bij ons vertrek uit de Banos del Inca.
Die dag (afgelopen vrijdagochtend) gingen we met een lijnbus van Cajamarco (Banos del Inca) naar Celendin. Dat betekende van plm. 2700 m. hoogte naar uiteindelijk plm. 2600 m., maar over een pas van ruim 3000 meter. Een weg vol kronkelende haarspeldbochten, op een weg die soms best goed, maar soms ook vol kuilen zat. Prachtige vergezichten, maar mijn buurman(netje) Jorge van 14 kon het niet waarderen. Hij had weliswaar reisziektepillen gekregen, maar het lukte niet om zonder overgeven in Celendin aan te komen. Ook daar duurde het nog een paar uur voordat hij weer op de been was. Heel zielig.
Aan het eind van de middag was hij gelukkig weer opgeknapt en kon hij dus meedoen met de speurtocht die door Janneke en Laura van Fairmail was uitgezet. Ingedeeld in groepjes van 3 - steeds met één kind erbij - was het de opdracht om in het stadje verschillende onderwerpen te fotograferen. Wij moesten bijv. 'liefde' doen, en 'structuur', 'vies vs. schoon', 'rond', 'schaduw', 'geluid' en nog een aantal. Sommigen thema's waren goed te doen, maar anderen vereisten zowel van ons als van de kinderen best even wat creativiteit. Wel heel leuk om op die manier met fotografie bezig te zijn. En voor de kinderen is het de bedoeling dat bij die foto's er een aantal zit die goed genoeg zijn om ansichtkaarten van te maken. Daar verdienen zij dan weer aan. Kijken jullie als je zin hebt ook eens op de site van Fairmail, daar kun je de kaarten zien en bestellen! Wij zijn tijdens deze reis dus aan het zorgen voor nieuwe aanwas.
Ik was ingedeeld met Ad (een van onze medereizigers, uit Oosterbeek) en Jorge, Bart was ingedeeld met Laura (die als vrijwillige fotograaf een aantal maanden voor Fairmail werkt) en met Maria Flor van 19. Het was leuk om in zomaar een willekeurige samenstelling door Celendin te lopen en te zoeken naar onze opdrachten. Celendin is echt een heel schattig stadje (ik heb begrepen van 1.100 inwoners) waar om de haverklap en steeds op andere plaatsen markten zijn. De mensen komen dan vanuit de omliggende streken met hun groenten, fruit of kledingstukken naar de markt hier. Zeker goed voor heel veel kleurrijke foto's!
Diner was in een restaurant van een Nederlandse dame (getrouwd met een Peruaan), of eigelijk moet ik zeggen in een soort lounge-tent. Heerlijk relaxed, aanliggend op lange banken met kussens, hebben we hamburgers gegeten; fijn voor de afwisseling met de kip met rijst... Het was bijzonder grappig dat wij heel precies onze bestelling opgaven, maar dat wat er gebracht werd, compleet iets anders was - en alle hamburgers met ei, terwijl niemand dat had besteld! Bij de tweede ronde gaven we uitgebreid aan dat we géén ei wilden; toen iemand even bij de keuken ging kijken stond de kok allemaal eieren te bakken :-) We hebben er maar smakelijk om gelachen en het eten was toch erg lekker.
's-Avonds misten we het vuurwerk (het is hier de hele week feest ivm het x-jarig bestaan van Celendin én straks de 28e de onafhankelijkheidsdag) omdat we koehandel zaten te spelen. Erg grappig om dat met Peruaanse tieners te doen! Wel nog een Pisco Sour gedronken. Mijn eerste maar zeker niet de laatste, mmmm....